Jacht op DDoS-aanvallers regeringssites

Een computerbeveiligingsbedrijf maakt op verzoek van de Nederlandse politie jacht op de computerkrakers die middels een DDoS-attack onder meer de websites overheid.nl en regering.nl onbereikbaar hebben gemaakt. De hackers, die zichzelf de 'hacking-crew 0x1fe' noemen, opereerden waarschijnlijk vanuit een chatkanaal van de website 0x1fe.org. De eigenaren van die site hebben alle gegevens van bezoekers van de internetpagina aan het computerbeveiligingsbedrijf afgestaan.

De site is inmiddels voorlopig off-line gehaald. Op de internetsite stonden programmatjes om internetverkeer te ontregelen. De beheerders ontkennen elke betrokkenheid bij de DDoS-attack. Ze vermoeden wel dat de daders hun kennis van 0x1fe.org hebben gehaald en dat hun naam is misbruikt.

Systeembeheerders proberen de regeringssites weer on-line te krijgen, maar dat is nog steeds niet gelukt, meldde de Rijksvoorlichtingsdienst vanochtend. In de loop van de dag worden de laatst mogelijke aanpassingen doorgevoerd en een woordvoerder van de RVD hoopt dat de sites dan weer bereikbaar zijn.

De hackers lieten eerder tegenover FOK! weten dat dit ''hun manier'' is om te protesteren tegen het beleid van het kabinet: ''Mensen zien het allemaal maar aan, wij doen er tenminste wat aan. Zo'n staking boeit het kabinet niets, dit zal hen echt wakker schudden. Het kabinet verneukt het voor ons, dus wij voor hen''. De actie zou tot zaterdag moeten duren.

Op Radio 538 belde dj Barry Paf gisteren met een hacker. Deze 16-jarige zei dat er zo'n 5 mensen bij betrokken zijn en beaamde dat het tegen het regeringsbeleid gericht was. Zijn moeder zou veel pensioen moeten inleveren, zo zei de 16-jarige. Verder was een vriend van hem boos over het schrappen van het pc-privť-project.

-
Linkje naar het radio-interview