Kandidaat-eurocommissaris: Homo's zondig

De kandidaat voor het Europees commissariaat voor Justitie, de Italiaan Rocco Buttiglione, heeft in het Europees Parlement homoseksualiteit hard verworpen. Hij noemde een relatie tussen twee mensen van hetzelfde geslacht "immoreel". Hier voegde hij wel aan toe dat het niet strafbaar is. Ook verwierp hij het homohuwelijk; volgens de Italiaanse kandidaat is het huwelijk enkel om ervoor te zorgen dat vrouwen "veilig kinderen krijgen".

Onder Nederlandse europarlementariŽrs ontstond er veel weerstand tegen de uitspraken van Buttiglione. Kathalijne Buitenweg van GroenLinks bepleitte een andere post voor de Italiaan, omdat ze vreest voor zijn optreden in geval van homo- en vrouwendiscriminatie. Ook de PvdA en VVD twijfelden openlijk over de Italiaan, die nu nog minister van Justitie in ItaliŽ is.

Buttiglione maakt zelf geen geheim van zijn katholieke denkbeelden. Zo was hij in het verleden tekstschrijver voor het Vaticaan. Hij ontkende dat zijn denkbeelden enige invloed zullen hebben op zijn functioneren als eurocommissaris. Hij zweerde zich te houden aan de inhoud van de nieuwe Europese grondwet, ook op punten waar hij het zelf niet mee eens is. Geconfronteerd met het feit dat hij ooit heeft getracht homodiscriminatie in ItaliŽ toe te staan, antwoordde de Italiaan dat hij de nieuwe grondwet, "die van ons allemaal is", in alle gevallen te zullen verdedigen.