[update] Websites overheid opnieuw platgelegd

Verschillende websites van de overheid zullen zeer waarschijnlijk de komende dagen nog uit de lucht blijven gaan als gevolg van een massale DDoS (Distributed Denial Of Service). De actie, waar wij zondag al over berichtten, is uitgevoerd door een groep van ongeveer 15 man, allen Nederlanders. De attackers variŽren in leeftijd van 17 tot 30 jaar en zijn onderdeel van de "hacking-crew" 0x1fe. Ze verwachten zelf dat de websites, waaronder Regering.nl en Kabinet.nl, tot minstens zaterdagmiddag uit de lucht zullen zijn.

Het is hun manier om te protesteren tegen het beleid van het kabinet, aldus ťťn van de DDoSsers, met wie FOK! sprak. "Mensen zien het allemaal maar aan, wij doen er tenminste wat aan. Zo'n staking boeit het kabinet niets, dit zal hen echt wakker schudden. Het kabinet verneukt het voor ons, dus wij voor hen." Het doel zou niet zijn om schade aan te richten, maar puur om de bewindslieden "aan te pakken."

De woordvoerder zegt veel reacties op de actie van zondag te hebben gehad. Leuke, maar ook minder leuke, omdat veel mensen hen zien als "kiddies", terwijl, zo zegt hij, de groep ook "goede dingen" doet. Security patches coden voor bedrijven bijvoorbeeld. "Maar een DDoS is simpelweg de beste manier om zoiets te doen, of het nou lame is of niet".

Overigens liggen ook de mailservers van de overheid plat, dus zijn bijvoorbeeld ministers niet te bereiken op hun *@regering.nl adres. Zondagavond en -nacht waren ook sites van verschillende bedrijven slachtoffer van de aanval, tegenover FOK! verklaarde de woordvoerder dit te betreuren. "Die bedrijven zijn immers ook de dupe van het kabinetsbeleid." Door de actie die maandag is begonnen zijn geen andere sites getroffen.

De woordvoerder zegt niet echt bang te zijn voor consequenties, maar beseft wel dat hij een risico loopt, "zoals altijd". Hij meent echter dat hij niet illegaler bezig is dan de regering zelf.

Update: 11:30
Aansluitend op dit bericht laat de NOS weten dat de RVD inmiddels aangifte heeft gedaan bij de politie in Den Haag. Er wordt getracht de websites weer bereikbaar te maken.