'Mat Herben verlaat fractie voor partij LPF'

Sylv3r had ons via de nieuws-submit te melden:

Mat Herben staat op het punt zich af te scheiden van de fractie van de LPF en terug te keren naar de partij LPF. Dat meldt partijbestuurslid Moleveld vanavond in het tv-programma NOVA. Herben zou terug willen keren omdat de partij-organisatie van de LPF inmiddels door de vele crises gelouterd zou zijn. Binnen de fractie zou daarnaast al langere tijd kritiek zijn op het functioneren van de fractievoorzitter.

De fortuynistische Kamerleden waren vanavond in spoedvergadering bijeen. Herben zou halverwege de bijeenkomst verlaten hebben. De fractieleden ontkennen echter dat er sprake is van een afscheiding. Herben was vanavond niet beschikbaar voor commentaar. Geruchten gaan dat hij de eer aan zichzelf wil houden, nadat verschillende fractiegenoten hebben laten weten van hem af te willen als politiek leider.

Na Ali Lazrak (SP) en Geert Wilders (VVD) zou Herben het derde Kamerlid zijn dat zich deze zittingsperiode afscheidt van zijn fractie. Afgelopen zaterdag liet Herben in het VARA-programma Spijkers met Koppen nog weten met de LPF-fractie te streven naar een nieuwe volkspartij waarin ook voor Wilders plaats zou zijn.

Mat Herben (links)
Mat Herben (links) met fractiegenoot Gerard van As


Kort geding
Morgen beslist de rechtbank van Den Haag over de vraag of de fractie van de LPF de naam LPF mag blijven voeren. De fractie scheidde zich eind augustus af van de partij. Volgens bronnen zal de rechter de partij in het gelijk stellen, waardoor de fractie een andere naam moet kiezen.