Democraten manipuleren online peilingen

De grote voorsprong die de Amerikaanse presidentskandidaat John Kerry op zijn concurrent George Bush heeft in online peilingen lijkt voor een groot deel te zijn gekomen door manipulatie van de Democratische partij. Uit een e-mail blijkt namelijk dat partij-voorzitter Terry McAuliffe zijn partijgenoten na het laatste debat massaal heeft opgeroepen om voor Kerry te gaan stemmen in online polls op de websites van grote nieuwszenders als CNN en Fox News. Ook werd opgeroepen om te bellen naar radio-programma's en je voorkeur voor Kerry te laten blijken.

Als laatste vroeg McAuliffe om de mail door te sturen naar minstens tien andere personen en kopieën aan familie, vrienden, buren en collega's te geven. De e-mail van McAuliffe werd op de dag van het debat tweemaal naar vijf miljoen adressen gestuurd, zo meldde CBS News. En de actie lijkt succes te hebben gehad: Kerry kreeg in online polls een veel groter deel van de stemmen dan in "normale" peilingen. Het verschil bedroeg maar liefst twintig procentpunten.

In een reactie liet een woordvoerder van de Democraten weten dat dit plan is uitgevoerd om te voorkomen dat deze keer hetzelfde zou gebeuren als vier jaar geleden, na het debat tussen de toenmalige presidentskandidaten Bush en Al Gore. "Al Gore won het debat inhoudelijk, maar Bush' stromannen stalen de overwinning doordat ze de online polls en radioshows overspoelden met reacties. We waren vastberaden om dat deze keer niet te laten gebeuren", aldus de woordvoerder tegenover CBS News.