'Slimme helm' voor motorrijders ontwikkeld

USSJCHUCKY had ons via de nieuws-submit te melden:

Een 24-jarige Britse industrieel ontwerper heeft een 'slimme helm' ontwikkeld voor motorrijders. De slimmigheid zit hem in de 'heads-up display', die alle vitale rijdersinformatie op de binnenkant van het vizier projecteert.

De dragers kunnen via een 'display' in het vizier zien hoe hard ze gaan. Daarnaast kunnen ze zien of bijvoorbeeld de knipperlichten aan staan en in welke versnelling ze rijden. Met deze vinding hoopt de uitvinder de verkeersveiligheid voor motorrijders te verbeteren. Hiermee hoeft de motorrijder dan niet steeds meer naar het display op het stuur te kijken, maar kan hij de ogen op de weg houden en zo sneller reageren op onverwachte situaties. De gegevens worden via een draadloze verbinding van de motorfiets op de display overgebracht.

De 24-jarige uitvinder zoekt nog naar een fabrikant voor zijn vinding en hoopt dat deze binnen vijf jaar op de markt zal zijn gekomen. De techniek is overigens al jaren in gebruik bij piloten van straaljagers. Ook wordt deze techniek inmiddels beperkt toegepast in de automobielindustrie, o.a. in de Chevrolet Corvette, waar de 'heads-up display' op de binnenkant van de voorruit wordt geprojecteerd.

HUD, of te wel: Heads Up Display
Voorbeeld van een heads-up display, in een straaljager