Laatste Oostenrijkse keizer zalig verklaard

De laatste keizer van Oostenrijk, Karel I, is vanochtend door paus Johannes Paulus II zalig verklaard. Het Vaticaan prees hem vooral omdat hij zich steeds door het rooms-katholieke geloof liet leiden. Daarnaast was hij de enige politieke leider die tijdens de Eerste Wereldoorlog de vredespogingen van paus Benedictus XV heeft ondersteund.

Karel (1887-1922) was van 1916 tot 1918 keizer van Oostenrijk en koning van Hongarije. Aan het einde van de Eerste Oorlog was hij gedwongen om afstand te doen van de troon, waarna de republiek Oostenrijk werd uitgeroepen. De voormalige keizer overleed op 34-jarige leeftijd op Madeira, waar hij in ballingschap verbleef. De eerste pogingen om hem zalig te laten verklaren, vonden al in 1954 plaats.

"Ik hoop dat keizer Karel zal fungeren als een voorbeeld, vooral voor hen met politieke verantwoordelijkheden in Europa", aldus de paus tijdens een mis op het Sint Pietersplein in Vaticaanstad. Behalve de keizer verklaarde de paus ook de Duitse mystica Anna Katharina Emmerich (1774-1824) en twee Franse religieuzen en een Italiaanse non zalig.


Keizer Karel 1