Eén trekje van sigaret beschadigt DNA al

Wetenschappers hebben bewezen dat al één trekje van een sigaret het DNA (Desoxyribo Nucleic Acid) kan beschadigen. Deze beschadiging van het DNA kan zich uitbreiden tot kanker en hartziekten, aldus de onderzoekers van de Universiteit van Pittsburgh.

Willmiam Saunders en zijn collega's hebben de effecten van sigarettenrook op menselijke fibroblasten getest, cellen die in het weefsel zitten dat het vlees bijeenhoudt. Het bleek dat de cellen inderdaad beschadigd werden doordat er dubbelstrengige breuken ontstonden in het DNA. Deze veroorzaken kanker of andere ziekten.

"Dubbelstrengige breuken worden beschouwd als de meest mutagene soort desoxyribonucleinezuur-beschadiging omdat de gebroken uiteinden kunnen fuseren met andere chromosomen in de cel", aldus de professor. De breuken ontstonden al bij zeer kleine hoeveelheden rook.

"Jammer genoeg zal geen enkel wetenschappelijk bewijs een argument zijn om alle rokers te laten stoppen of om ze niet te laten beginnen met roken. Wellicht zou het ontwikkelen van sigaretten, die kunnen voorkomen wat we met de cellen in ons laboratorium hebben zien gebeuren, een oplossing zijn."