VN wil dat Nederland meer troepen levert

Icoon Algemeen nieuws De Verenigde Naties (VN) willen dat Nederland meer troepen gaat leveren aan VN-vredesmissies. Dat heeft VN-ondersecretaris-generaal voor vredeshandhaving Jean-Marie Guéhenno zaterdag in een interview met NRC Handelsblad verklaard. Op dit moment zijn er slechts zestien Nederlandse manschappen ingezet bij vredesmissies van de VN, wat in zijn ogen onvoldoende is.

Met vier man burgerpolitie op Cyprus en met twaalf militaire waarnemers in het Midden-Oosten staat Nederland slechts op de 78ste plaats op de lijst met honderd landen die troepen voor vredesmissies leveren. Dat is in het verleden wel anders geweest; tijdens de langdurige VN-missie in Bosnië zette ons land gemiddeld 1200 manschappen in en tijdens de korte missie in Ethiopië en Eritrea leverde Nederland 1300 manschappen.

Dat Nederland op dit moment weinig deelneemt aan VN-vredesmissies wil overigens niet zeggen dat er helemaal geen Nederlandse manschappen in het buitenland actief zijn. Ons land levert nu namelijk wel 2437 manschappen aan missies van de NAVO in Bosnië, Afghanistan en Irak.

Guéhenno maakt zich echter zorgen omdat ontwikkelde landen als Nederland vooral deelnemen aan NAVO-missies, en de VN-missies vooral door ontwikkelingslanden worden uitgevoerd. De grootste troepenleverancier van de VN is op dit moment dan ook Pakistan met 8652 soldaten, terwijl een supermacht als de Verenigde Staten maar 430 troepen levert.