Inval in A'dams huis van broer Britse gijzelaar

Volgens Paul Bigley, de broer van de in Irak gegijzelde Brit Kenneth Bigley, heeft de politie afgelopen donderdag een inval gedaan in zijn Amsterdamse woning. Paul Bigley, die in Nederland woont, zet zich de laatste weken vol in om zijn gegijzelde broer vrij te krijgen. Bij de inval was volgens hem ook een Britse functionaris aanwezig.

De Britse krant The Independent, die het nieuws als eerste meldde, schrijft dat Paul Bigley enige tijd is verhoord. Zijn computer is onderzocht en gegevens van de harde schijf zijn voor analyse naar Londen gestuurd. Reden voor de inval zouden contacten zijn die Paul Bigley onderhoudt met 'Tawhid en Jihad', een militante islamitische organisatie die zijn broer gegijzeld houdt. 'Tawhid en Jihad' staat onder leiding van de beruchte terrorist Abu Musab al-Zarqawi, een JordaniŽr die volgens de VS banden heeft met al-Qaeda.

Paul Bigley heeft de afgelopen weken verscheidene malen de publiciteit gezocht in een poging druk uit te oefenen op de Amerikaanse en Britse autoriteiten. Die weigeren tot dusver in te gaan op de eisen van de ontvoerders. De gijzelnemers willen dat alle vrouwelijke gevangenen in Irak worden vrijgelaten. Samen met Ken Bigley werden er ook twee Amerikanen ontvoerd. Die zijn inmiddels al onthoofd. Afgelopen week zond de tv-zender al-Jazeera een videoband uit waarop Ken Bigley premier Blair smeekte om zijn leven te redden.

Paul Bigley zegt door de inval 48 uur kostbare tijd te zijn kwijtgeraakt in zijn strijd om de vrijlating van zijn broer. Hij ontkent dat hij directe contacten onderhoudt met de terreurgroep van al-Zarqawi. Er waren wel indirecte contacten via de Arabische nieuwszender al-Jazeera.

Nederlandse autoriteiten hebben de inval tot nu toe niet bevestigd. Een woordvoerder van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken in Londen zei vanochtend van geen inval door Britse of Nederlandse agenten te weten. Gisteren ontstond er bij de Nederlandse politie enige ophef toen een weblogger contact zocht met iemand die betrokken zou zijn bij de ontvoering.


Ken Bigley, door ontvoerders gefilmd in een kooi