Nederlandse logger belt met 'terrorist'

julekes en Herr_Munk hadden ons via de nieuws-submit te melden:

IcoonDe Nederlandse weblogger Jeroen Otten van Zeikerdje.com heeft volgens een huisvriend van de in Irak gegijzelde Brit Kenneth Bigley 'zeer onverstandig' gehandeld door telefonisch contact op te nemen met iemand die betrokken is bij een ''terreur-site''. Op die site staan geregeld onthoofdingsfilmpjes van in Irak omgebrachte gijzelaars. Omdat die site ze als eerste publiceert moeten ze wel contact hebben met de ontvoerders, zo redeneerde Otten.

Het was overigens het weblog Volkomenkut die als eerste ging speuren naar de mensen achter de website. Ze deden dat in samenwerking met Otten van Zeikerdje.com. Via zoekwerk op internet kwamen ze uiteindelijk achter een naam, een telefoonnummer en andere gegevens. De loggers hebben vervolgens contact gelegd via instant messaging. Omdat dat niet opschoot - ze werden niet wijs uit de taal - besloot Otten om te bellen.

In het on-line geplaatste telefoongesprek, gevoerd in het Engels, is te horen hoe Otten direct vraagt naar Kenneth Bigley. De man aan de andere kant van de lijn vraagt met wie hij spreekt en verbreekt keer op keer de verbinding. Uiteindelijk vraagt Otten of hij met een terrorist van Al-Qaeda spreekt. Antwoord krijgt hij niet, want weer wordt de verbinding verbroken. De man aan de andere kant van de lijn zegt wel zich niet in Irak, maar in Libanon te bevinden.

Vlak nadat Volkomenkut zijn bevindingen op internet had geplaatst reageerde het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD). Die verzochten om een en ander van het web te halen. Ook de site NU.nl, die melding deed van het voorval, werd verzocht de gegevens weg te halen. Het KLPD is totaal niet te spreken over de hele actie en noemt het onderzoek van de loggers 'flinterdun'. Volgens de huisvriend van de familie Bigley heeft de gebelde man overigens wel degelijk met de ontvoering te maken.

Overigens lijkt het verzoek tot weghalen weinig uitgehaald te hebben. In reacties op Vokomenkut is alles nog te lezen, en Zeikerdje.com heeft sowieso het hele artikel nog on-line staan, inclusief het telefoongesprek, en lijkt ook niet van plan dat te verwijderen. Zeker niet gezien het feit dat hij een kopie van het verwijderde NU.nl bericht erbij heeft gezet.

-
Gťťn gegevens in reacties op FOK! plaatsen. Wat andere sites doen moeten zij weten.