Grote opkomst verwacht bij demonstratie

Bij de landelijke demonstratie tegen het kabinetsbeleid wordt zaterdag een grote opkomst verwacht. Opiniepeiler Maurice de Hond verwacht op basis van onderzoek 200.000 demonstranten, de organiserende vakcentrales hopen op minimaal 100.000. "Dit zou wel eens de grootste demonstratie kunnen worden die in de laatste tien jaar in Nederland heeft plaatsgevonden", stelt De Hond.

Op de Dam begint om 11:00 uur een manifestatie van Keer het Tij, een platform waarbij enkele honderden maatschappelijke organisaties zich hebben aangesloten. Na een optreden van de band Bots zullen verschillende sprekers het woord voeren, alvorens rond 12:00 uur het startsein wordt gegeven voor een demonstratie naar het Museumplein. Daar vindt dan al vanaf 10:00 de manifestatie van de vakbonden FNV, CNV en MHP plaats. Naast protest en sprekers zullen hier optredens plaatsvinden van onder meer reggaeband Beef en zangeres Sita.

Minister en voormalig vakbondsbestuurder Aart Jan de Geus (Sociale Zaken) liet vrijdag in een commentaar weten dat 'demonstreren het goed recht is van iedereen'. Hij staat echter voor het kabinetsbeleid dat volgens hem nodig is voor de toekomst van Nederland. "We doen dit niet om de mensen te pesten", aldus De Geus. Overigens is het mogelijk via Internet virtueel mee te demonstreren. De FNV heeft een speciale site geopend waar je online je afkeuring kunt laten horen over de kabinetsplannen.