'Amerikanen beschieten konvooi met Franse gijzelaars'

Icoon Irak nieuwsDe twee Franse journalisten, Christian Chesnot en Georges Malbrunot, die in Irak zijn gegijzeld, zitten daar nog vast. Eerder vandaag werd vanuit Irak gemeld dat de vrijlating van de gijzelaars op handen zou zijn. Volgens het Franse parlementslid Didier Julia, is het konvooi dat met de twee gegijzelde journalisten op weg was naar de Iraaks-Syrische grens om hen in Syrië vrij te laten, onderweg beschoten door het Amerikaanse leger. Hierbij zijn volgens Julia zes Irakezen omgekomen, waarop de gijzelnemers met de twee journalisten rechtsomkeert hebben gemaakt.

Het Amerikaanse leger heeft in een eerste reactie ontkend dat er een aanval is uitgevoerd in de buurt van de grens tussen Irak en Syrië. Het Franse ministerie van buitenlandse zaken wil nog niet reageren op het incident.

De bemiddelingspoging van Julia, die buiten de Franse overheid om aan de vrijlating van de twee journalisten werkt, heeft irritatie gewekt bij de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie en de voorzitter van het parlement. Zij vrezen dat het handelen van Julia tot verwarring leidt, aangezien namens de Franse overheid ook bemiddelingspogingen worden ondernomen, en hebben zich van Julia’s poging gedistantieerd.