Donner wijst 'three strikes out'-voorstel af

COLAIUTA had ons via de nieuws-submit te melden:

Minister Donner van Justitie heeft woensdag het voorstel van Geert Wilders om criminelen na drie zware misdrijven tot levenslang te veroordelen, resoluut naar de prullenbak verwezen. Hij meent dat uitvoering het hele strafrechtssysteem ernstig zou aantasten en dat het zo'n 75.000 cellen extra zou vergen, wat een hoop geld kost. Donner heeft dit geschreven in een brief aan de Tweede Kamer.

Donner wees er in de brief op dat veelplegers, die vaak kleinere delicten plegen, vanaf 1 oktober al harder zullen worden aangepakt, met een maximale aaneengesloten celstraf van twee jaar. Bovendien kan de rechter een forse strafverzwaring opleggen als de verdachte al eerder in de fout is gegaan.

Uit een rapport van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie bleek al eerder dat over een periode van vijf jaar zo'n 75 duizend delinquenten minstens drie keer met justitie in aanraking zijn geweest. Donner meent dat volgens Wilders al deze mensen levenslang opgesloten zouden moeten worden opgesloten. Dit zou zo'n 4,5 miljard euro aan cellen kosten. Dit terwijl het volgens Wilders toch echt enkel over "zware misdrijven" gaat.

Het voorstel van Wilders, ook wel 'three strikes out' genoemd was ťťn van de voorstellen die Wilders, samen met toenmalig fractiegenoot Gert Jan Oplaat, deed in het inmiddels beruchte tien-puntenplan. Wilders reageerde woensdagavond tijdens de algemene beschouwingen kort op de brief van Donner. Hij noemde het "een raar verhaal, dat een vals beeld geeft". De motie die hij vervolgens indiende werd enkel gesteund door de LPF.