Mexico zet leger katten in tegen rattenplaag

Icoon opmerkelijk nieuws In het Mexicaanse plaatsje Atascaderos heerst momenteel een grote rattenplaag. De paar duizend inwoners worden geconfronteerd met een half miljoen ratten. Minstens zevenhonderd huishoudens hebben last van de rattenplaag met gemiddeld tweehonderd ratten in ieder huishouden. Het probleem wordt alleen maar erger omdat de ratten zich snel voortplanten - ratten kunnen achthonderd jongen per jaar krijgen.

De staat Chihuahua, waar het plaatsje in ligt, heeft daarom besloten de aanval op de ratten te openen. Er zullen zo'n zevenhonderd katten gerekruteerd worden om een einde te maken aan het rattenprobleem. De katten worden ingezameld met behulp van advertenties in Chihuahua-stad. Als alles meezit, hopen de autoriteiten deze week al tweehonderd katten te kunnen sturen.

De katten worden wel ingeënt en gecontroleerd op hondsdolheid, maar niet gesteriliseerd. Tegenstanders van het plan zijn dan ook bang dat het probleem alleen maar groter wordt als de katten zich ongecontroleerd gaan voortplanten. "Nu zal er een kattenplaag komen en wat gaan ze dan doen? De katten uitroeien?", aldus een medewerkster van de Dierenbescherming.

Er komt ook veel kritiek op het plan van dierenrechtenorganisaties die bang zijn dat de katten niet zullen overleven bij het koude weer en de schaarste van voedsel in de regio. Voor de autoriteiten is de hoogste prioriteit nu echter het stoppen van de rattenplaag, voordat deze zich uitbreidt naar naastgelegen regio's en voordat er ziektes uitbreken.