KPMG: Verdeling radiofrequenties mislukt

De verdeling van de FM-radiofrequenties is mislukt doordat radiostations teveel moesten betalen. Dat is de conclusie van adviesbureau KPMG in samenwerking met TNS-NIPO. Doordat de zenders na de verdeling van vorig jaar zoveel moesten betalen, zenden zij allemaal een programma uit dat op 'safe' speelt en is een eenvormig radiolandschap ontstaan.

De kans bestaat volgens het onderzoek zelfs dat sommige spelers op de markt er aan onderdoor zullen gaan. De belangrijkste conclusie van KPMG is dat, als er niets aan de huidige marktverhoudingen verandert, alleen de meest kapitaalkrachtige stations zullen overblijven. "De overheid heeft 'mega' aan de veiling verdiend, rond de 340 miljoen euro, en een aantal kleine stations als BNR Nieuws Radio draait heel aardig. Maar de veiling heeft wel heel negatief uitgepakt voor het gros van de stations. Als overheid heb je toch ook de plicht een markt die je door overheidsingrijpen zo hebt gevormd, in leven te houden", aldus het rapport.

Het ministerie van Economische Zaken zegt in een reactie dat "deze geluiden ons bekend zijn". Daarom is, "om tot een afgewogen oordeel te kunnen komen", op initiatief van staatssecretaris Van der Laan een evaluatie van de veiling begonnen waarvan de resultaten in januari worden verwacht. "Daaruit zal ook blijken of de strenge richtlijnen over op welke uren welk soort muziek moet worden uitgezonden, goed hebben gewerkt", aldus het ministerie.