Onderzoek naar succes extreem-rechts in BelgiŰ

Joost-mag-het-weten had ons via de nieuws-submit te melden:

De regering van BelgiŰ heeft een groot onderzoek ingesteld naar het succes van extreem-rechtse partijen in de grote steden van het land. Er lijken steeds meer extreem-rechtse stemmers te komen bij onze zuiderburen, vorige week bleek uit een peiling zelfs dat als er nu verkiezingen zouden worden gehouden in BelgiŰ het extreem-rechtse Vlaams Blok de grootste partij van het land zou worden.

Het onderzoek komt er vooral op vraag van Christian Dupont van de Franstalige socialistische partij PS. Dupont is minister van grote steden in BelgiŰ en investeert al jaren fors in de steden. Het lijkt echter allemaal niets op te brengen en de mensen worden steeds ontevredener.

In vier grote steden - Antwerpen, Gent, Brussel en Charleroi - gaan sociologen en politicologen van twee (ÚÚn Vlaamse en ÚÚn Franstalige) universiteiten diepte-interviews bij mensen afnemen. Hiermee hopen ze erachter te komen waarom ze op extreem-rechts hebben gestemd of zouden gaan stemmen.

Het onderzoek moet de doorslaggevende factoren in het stemgedrag blootleggen. "In die vier steden is extreem-rechts vrij sterk aanwezig, maar telkens op een andere manier", zegt minister Dupont. Zo is het fenomeen in Brussel en Charleroi vrij nieuw, blijft het in Antwerpen groeien en is het in Gent weer iets minder. De resultaten van het onderzoek wil Dupont gebruiken als "leidraad" voor zijn stedenbeleid in de toekomst.