Amerikanen komen met nieuw wapen

The_AntiChrist en UncleScorp hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Het amerikaanse leger heeft een nieuw wapen ontwikkeld dat vanaf juli volgend jaar kan worden gebruikt om opstandige meutes in Iraakse steden uiteen te drijven. Het gaat om een stralenkanon, dat een ondraaglijke pijn veroorzaakt. Het ministerie van Defensie spreekt over "de grootste doorbraak in wapentechnologie sinds de atoombom."

Het werkt als volgt: een grote schotel stuurt microgolven van 95 gigahertz uit die bij de opstandelingen zo'n 0,4 millimeter in de huid dringen. De microgolven veroorzaken zo'n erge pijn dat de persoon direct op de vlucht staat. De ontvanger krijgt het gevoel dat hij in brand staat, doordat de elektromagnetische straling de watermoleculen in het lichaam opwarmen. "De huid wordt extreem heet. De mensen kunnen de pijn niet uithouden en lopen weg, net in de richting waarin wij ze willen wegjagen", aldus kolonel Wade Hall van de Amerikaanse marine. De pijn verdwijnt zodra het wapen wordt uitgeschakeld of als de persoon buiten het bereik van het kanon is.

"Het is de bedoeling om met het nieuwe wapen levens te redden, niet om te vernietigen", aldus een woordvoerder van de Amerikaanse luchtmacht. "De kans op zware verwondingen door het kanon is bijzonder klein. Ook het gevaar op kanker of blijvend oogletsel is zo goed als uitgesloten."

De Duitse oogarts Olaf Strauss is een stuk minder positief. Hij stelt dat aanhoudende hitte op de ogen zeer gevaarlijk is. Het veroorzaakt symptomen die te vergelijken zijn met grauwe staar en zelfs blindheid, zo stelde hij in Der Spiegel.

In Amerika is men al sinds 1992 bezig met de ontwikkeling van het wapen, dat bekendstaat als Active Denial System (ADS). In die twaalf jaar heeft 'Project Sheriff' al 51 miljoen dollar aan onderzoek gekost. Ook zijn er met het wapen proeven op dieren en mensen gedaan. Volgens het militaire dagblad Stars and Stripes gaan er vier tot zes van de nieuwe wapens naar Irak.