Groep Marokkanen terroriseert politie Ede

Een anonieme FOK!ker had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws In Ede gaat de politie sinds zes maanden gebukt onder de terreur van een groep jongeren. Daarbij zijn inmiddels een aantal agenten, onder wie de allochtonenco÷rdinator, met de dood bedreigd. Ook zijn banden van politieauto's tijdens de inzet bij calamiteiten lekgestoken. Met name een groep Marokkaanse jongens pleegt de terreur.

De districtschef A. Kloosterman van de politie West-Veluwe Vallei zei dit gisteren tijdens een beraad in de Edese politiek in over de aanpak van overlastveroorzakende jeugdgroepen in de gemeente. De bedreigingen en vernielingen zijn volgens Kloosterman het gevolg van onder meer het geschonden vertrouwen tussen de Marokkaanse gemeenschap en autoriteiten als de politie en de gemeente. Het gezag van de politie neemt af, zo luidt Kloostermans conclusie.

In Ede is de afgelopen jaren een criminele bende van ongeveer veertig Marokkaanse jongeren ontstaan, met daaromheen circa 200 meelopers. De harde kern is een groep waaraan B&W geen hulp meer willen verlenen. Zij bleken de afgelopen vijf jaar voor geen enkel verbeterplan vatbaar. In Ede zelf wonen 2500 Marokkanen. "De meesten van hen lijden onder die 10 procent", zei Kloosterman. Velen van hen voelen zich gebrandmerkt door de negatieve publiciteit over hen en de islam.

"De bedreigingen zijn niet te tolereren", zo zei burgemeester R. Robbertsen. "Maar we herstellen het gezag van de politie met lik- op-stuk-beleid, niet met bruut geweld. We maken onderscheid tussen criminele jongeren en degenen die dreigen af te glijden. De laatste groep proberen we de helpende hand aan te reiken, de eerste pakken we hard aan." Inmiddels zijn zeven agenten van het speciale Puma-team al een jaar bezig met de jongens. Daarbij zijn een aantal jonge Marokkanen aangehouden voor diverse vergrijpen, zei Kloosterman.

_
De Marokkanen in Ede kwamen al eerder in het nieuws, vanwege hun 'feestje' na aanleiding van de aanslagen op het WTC. Later werd dit genuanceerd.