Grote asteroïde scheert langs aarde

Sjaakman had ons via de nieuws-submit het volgende door hem vertaalde bericht te melden:

Een grote pinda-vormige asteroïde met de naam '4179 Toutatis' zal komende woensdag (29 september) langs de aarde scheren op een afstand van ongeveer 1,6 miljoen kilometer. Op het moment dat de asteroïde - die een doorsnede heeft van 5 kilometer - langs de aarde schiet, is het meteen de eerste van deze grootte die zo dicht langs onze planeet scheert deze eeuw.

Maak je overigens geen zorgen over een inslag, deze asteroide zal pas tegen 2562 een echt gevaar voor de aarde gaan opleveren. De asteroïde zal dan op een afstand van 400.000 km langs de aarde scheren. Dat is ruwweg de afstand tussen de aarde en de maan.

De asteroïde '4179 Toutatis' is in 1989 door de Franse astronoom Christian Pollas ontdekt toen hij foto's bestudeerde van de manen van Jupiter. Als je 'm wilt bekijken heb je een 10 centimeter telescoop nodig en moet je de dagen voor de 29e richting het zuidelijke deel van het sterrenbeeld "steenbok" kijken.


Asteroïde '4179 Toutatis'

Ter vergelijking: Deze asteroïde is dus bijna 5 kilometer groot; De asteroïde waarvan men denkt dat het de grootste massa-uitsterving op aarde ooit heeft veroorzaakt was naar schatting tussen de 6 en 12 kilometer groot.