Britten arresteren 'vuile bom' terroristen

In de Britse hoofdstad Londen zijn vier personen gearresteerd die verdacht worden van het smeden van plannen om een 'vuile bom' te maken. Volgens de Britse zondagskrant News Of The World was een journalist van hun krant in een islamitische bende geïnfiltreerd. De krant stapte naar de politie toen de terreurcel van plan bleek kernafval te kopen voor het maken van de bom.

De leden van de terreurgroep zouden hebben gehandeld in opdracht van een Saudiër die ''de islamitische zaak een warm hart toedraagt.'' Hij zou ruim 440.000 euro neer hebben willen tellen voor één kilo hoogradioactief materiaal. Dat spul zou uit Rusland moeten komen.

Een 'vuile bom' is een conventionele bom waarin radioactief materiaal is verwerkt. Van kernfusie of splitsing zoals in een echte kernbom is geen sprake, waardoor een vuile bom relatief makkelijk is te maken. Het aantal doden dat bij een explosie valt, is in principe aanvankelijk niet hoger dan bij een conventionele bomexplosie. Maar door besmetting met radioactief materiaal kunnen vele mensen besmet raken die later kanker kunnen krijgen. Ook moet door een ontploffing een gebied langdurig geëvacueerd worden, wat grote sociale en economiche ontwrichting betekent.

-
Het bewuste artikel uit News Of The World.