Engelse erft zeldzaam exemplaar Shakespeare

Een Britse heeft van een onbekende nicht één van de belangrijkste Engelse boeken geërfd. Het gaat om een exemplaar van de eerste druk van Shakespeare-stukken uit 1623. Het boek is een van de zes in privé-bezit zijnde exemplaren van de 750 die indertijd gedrukt zijn.

Anne Humphries uit Stockport kreeg het boek 'First Folio of Comedies, Histories and Tragedies' onlangs in handen uit de erfenis van een haar totaal onbekende verre nicht die twee jaar geleden overleed. "Ik wist meteen dat het iets heel bijzonders was", zei ze tegen de BBC. "Ik durfde het bijna niet open te doen."

De erfgename heeft besloten dat het boek op 7 oktober zal worden geveild bij Bloomsbury Auctions. Humphries hoopt dat het werk uiteindelijk bij een museum zal terechtkomen "omdat het publiek het moet kunnen zien".

Deskundigen van het veilinghuis schatten het werk op zeker 80.000 pond wat omgerekend zeker 117.000 euro is. Er wordt echter niet uitgesloten dat het werk uiteindelijk veel meer zal opbrengen, mogelijk zelfs 6 miljoen euro. Dat gebeurde in 2001 toen een boek uit dezelfde oplage voor bijna 6 miljoen euro werd verkocht. Wel was dat boek in een betere conditie dan Humphries' exemplaar.

Fragment uit het boek
Een fragment uit het geërfde boek