'BVD probeerde met partij China te misleiden'

De voormalige Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) probeerde in de jaren zeventig met een maoïstische partij die zij zelf bestierde inzicht te krijgen in de wijze waarop China Nederlandse studenten en wetenschappers probeerde in te palmen. Met de Marxistisch-Leninistische Partij Nederland (MLPN) wist de BVD zelfs financiële steun te krijgen van de volksrepubliek. Dat staat in een boek van een vroegere BVD-functionaris dat donderdag verschijnt.

De Chinese steun werd onder meer uitbetaald via de Stichting Nederland-Albanië, net als de MLPN in handen van de BVD. De MLPN had tussen 1970 en 1980 enkele tientallen leden, waarvan veel gelieerd waren aan de BVD. De veiligheidsdienst stelde destijds vast dat de maoïstische aanhang in Nederland 'wel luidruchtig, maar heel klein' was, aldus oud-medewerker F. Hoekstra. In het boek 'In dienst van de BVD' doet hij verslag van de wijze waarop de Nederlandse geheime dienst opereerde.

In het Jaarboek 1986 van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP) staat in een artikel over de geschiedenis van de Socialistische Partij te lezen dat de MLPN voortkwam uit het Marxistisch-Leninistisch Centrum Nederland (MLCN), die op zijn beurt voortkwam uit verschillende maoïstische splinters die zich begin jaren zestig hadden losgemaakt van de Communistische Partij Nederland (CPN). Nadat de MLPN zich had losgemaakt ontstond uit het overgebleven MLCN-deel de Kommunistische Eenheidsbeweging Nederland-marxistisch-leninistisch (KEN-ml), een voorloper van de SP.