Einde wielerloopbaan Richard Virenque

Richard Virenque heeft besloten na dit seizoen te stoppen met het professionele wielrennen. Vrijdag zal hij zijn besluit op een persconferentie toelichten.

Richard VirenqueNa 13 jaar in het profpeloton te hebben rondgereden ziet de Fransman geen grote nieuwe doelen meer. Afgelopen zomer wist hij een record, zeven keer de bolletjestrui te winnen in de Tour de France, neer te zetten. Na een loopbaan met grootse prestaties, maar ook diepe dalen, zal hij de boeken ingaan als ťťn van de beste klimmers ooit in de Tour de France.

Bij Festina werd Virenque een gevierde renner. Hij won verschillende etappes in de Tour de France, verschillende keren de bergtrui en leek voor de eindoverwinning te gaan meestrijden in de Tour. In 1998 komt de ploeg echter terecht in een dopingschandaal. Waar andere renners als Laurent Brochard en Alex ZŁlle toegeven doping te hebben gebruikt, blijft Virenque lange tijd ontkennen. Tot hij in 2000 uiteindelijk besluit toe te geven doping te hebben gebruikt. Het levert hem een schorsing van negen maanden op.

In het peloton maakt hij zich niet populair door de handelswijze in het dopingschandaal, maar voor het Franse publiek blijft hij een held. Als hij na zijn schorsing weer terug is in het peloton laat hij zien nog steeds een geweldig renner te zijn, al komt hij niet meer mee in het klassement van de grote rondes. In 2002 wint hij in de Tour de France bergrit naar de top van de Mont Ventoux, in 2003 pakt hij een rit en de bergtrui en dit jaar weet hij opnieuw een etappe te winnen en pakt hij voor de zevende keer de bolletjestrui in de Tour de France. Voor hem was dat de ultieme bekroning op zijn wielerloopbaan.

Zie voor meer sportnieuws Sport.fok.nl!