BBC schrapt 'beledigende' cartoon over paus

De Engelse staatsomroep BBC heeft besloten een tiendelige komische cartoonserie over paus Johannes Paulus II niet uit te zenden. Een woordvoerder van de omroep gaf donderdag als reden dat mensen zich beledigd zouden kunnen voelen door het uitzenden van de tekenfilmreeks Popetown.

Vanuit katholieke hoek liepen al enige tijd protestacties tegen het uitzenden van Popetown. In de serie is de stem van de paus ingesproken door de vrouwelijke comédienne Ruby Wax. Actrice en model Jerry Hall verleende haar medewerking door haar stem te lenen aan een non.

Stuart Murphy van de BBC liet weten dat de beslissing niet lichtzinnig genomen is. "Ik wist dat het maken van de serie een mogelijk risico was. Toen we het eindprodukt zagen bleek helaas dat de serie meer beledigend dan humoristisch uitviel." De bisschop van Portsmouth, woordvoerder namens de bisschoppen in Engeland en Wales, reageerde verheugd. "Iedere poging de status van de paus als leider van de Katholieke Kerk te kleineren is volstrekt onacceptabel, niet alleen voor katholieken", aldus de bisschop.

De omstreden cartoon Popetown
De omstreden cartoon Popetown