Volk: 'Koningin moet fors inleveren'

Bijna zeventig procent van de Nederlanders is van mening dat de kosten van de monarchie gehalveerd moeten worden. Dat blijkt uit een onderzoek van het RTL-programma Editie NL. Bijna een kwart (23%) is tegen een dergelijke draconische maatregel.

Opvallend is dat precies een kwart van de ondervraagden het eens is met de stelling dat Nederland beter af zou zijn met een republiek. Een ruime meerderheid van 65 procent vindt echter dat kroonprins Willem-Alexander gewoon zijn moeder mag opvolgen. Met de stelling dat de Oranjes hun geld meer dan waard zijn is 33 procent het eens. Volgens 62 procent van de ondervraagden is het Koninklijk Huis niet onmisbaar.

Overigens moet koningin Beatrix wel de broekriem gaan aanhalen in het komend jaar. De vorstin krijgt met een netto uitkering van 719.000 euro acht mille minder dan dit jaar. De inkomens van de Oranjes zijn gekoppeld aan het salaris van vice-president Tjeenk Willink van de Raad van State. Daarom zullen ook de toelages van Willem-Alexander, Máxima en Bernhard het komende jaar dalen met 1,1 procent. Door het overlijden van oud-koningin Juliana, die een miljoen euro per jaar toucheerde, ligt het bedrag dat voor het Koninklijk Huis is begroot overigens al een stuk lager dan bij de vorige begroting.