Amsterdam krijgt 'liquidatietoer'

Voor degenen die de bestaande Baantjer-toer, een tocht langs bekende plekken uit de tv-serie, te soft vinden is er nu een exclusieve liquidatietoer te boeken in Amsterdam. Per fiets doet de twee uur durende tocht onder meer de plaatsen aan waar Klaas Bruinsma en Willem Endstra werden vermoord. Het uitje kan optioneel worden afgesloten met een schietles op een baan in de Jordaan.

Volgens Raoul Serrée van het organiserende bureau Van Aemstel Produkties is de tocht niet bedoeld om de liquidatiegolf die Amsterdam teistert te verheerlijken. "Ik zie het eerder als een protest. Er zijn inmiddels zo veel criminelen in Amsterdam geliquideerd, dat je een mooie tocht langs al die plaatsen kunt houden. Maar de mensen smullen er natuurlijk wel van", meent Serrée. Behalve de rondleiding krijgen de deelnemers uitleg over termen als 'witwassen' en 'drive-by liquidaties', en worden er weetjes verteld zoals dat de gemiddelde Amsterdamse crimineel niet ouder wordt dan 44 jaar.

Volgens de organisator is het toeval dat de bekendmaking volgt op het doodschieten van bokser Nordin ben Salah, maandagavond in de Rivierenbuurt. "We liepen al een jaar met dit plan", aldus Serrée.