Anti-burka campagne van Italiaans extreem-rechts

andromeda1968 had ons via de nieuws-submit te melden:

Italiaanse media meldden dinsdag dat lokale leden van de extreem-rechtse Lega Nord de oorlog hebben verklaard aan de burka. Sommige Italiaanse gemeenten zijn zelfs zo ver gegaan dat ze moslimvrouwen die "betrapt" worden op het dragen ervan, een boete geven.

De aanzet voor de anti-burkacampagne werd gegeven door de burgemeester van het noordelijke dorpje Drezzo, een plaatsje nabij het Como-meer, waar extreem-rechts traditioneel sterk staat. De Italiaanse Sabrina Varroni, getrouwd met een Marokkaan en bekeerd tot de islam, bracht haar kinderen in een burka naar school en kreeg hier tweemaal een geldboete van eenenveertig euro voor.

Als grond voor de sancties werd door de burgemeester een obscure wet uit 1931 aangevoerd. In die tijd was de fascistische dictator Benito Mussolini aan de macht die mensen met deze wet, uit veiligheidsoverwegingen, verbood hun gezichten te verbergen. Enkele gemeenten namen het initiatief van de burgemeester van Drezzo over en nadat ook door enkele leden van het Europese Parlement de steun voor de aanpak werd uitgesproken, werd het een zaak van nationaal belang.