Virusschrijvers verwerken sollicitatie in virus

Icoon Digital nieuwsComputertechnici van een Engels antivirusbedrijf hebben in de broncode van twee nieuwe varianten van het MyDoom virus een open sollicitatie ontdekt van de makers ervan. Het bericht "We zoeken naar werk in de AV (anti virus) sektor", werd door antivirus-deskundigen uit de programmeercode van het virus naar boven gehaald.

De zogenaamde U en V varianties van de MyDoom-worm met de teksten heeft misschien onder programmeurs de creativiteitsprijs gewonnen, maar personen van antivirusbedrijven waren er niet van onder de ondruk. "Het is moeilijk te bepalen of het hier om een serieuze sollicitatie gaat of dat het gewoon een grap is", aldus adviseur Graham Cluley van het antivirusbedrijf Sophos. "Maar ik ga er niet vanuit dat er iemand is in deze sektor, die met ze in contact wil komen."

De laatste besmettingen met het MyDoom-virus hebben een behoorlijk grote impact. MyDoom-U en MyDoom-V die via de e-mail worden verspreid, bevatten een bestand dat wanneer het geopend wordt, de computer open zet voor buitenstaanders. Tevens blokkeert het de toegang tot de websites van antivirusbedrijven en wordt het syteem getransformeerd in een spamsysteem, waardoor het nutteloze e-mails gaat versturen.

Sophos zei dat het aantal besmettingen door de nieuwste varianten van het MyDoom-virus maar zeer beperkt toneemt, wat een slecht teken is voor de werkzoekende schrijvers. Adviseur Cluley zei hierover "Dat is ook niet zo verwonderlijk, veel virusschrijvers zijn gewoon slechte programmeurs"