Protestpartijen winnen in Oost-Duitsland

De zogenoemde protestpartijen hebben flink gewonnen bij de Duitse deelstaatverkiezingen in de Oost-Duitse deelstaten Brandenburg en Saksen. Zowel de extreem-rechtse partijen als de ex-communistische PDS boekten winst. De socialistische SPD en de christen-democratische CDU verloren flink. Dit blijkt uit de eerste prognoses, de stembussen werden vanavond om 18:00 gesloten.

De nationalistische NDP haalde in Saksen, waar 59 procent van de bevolking kwam stemmen, negen procent van de stemmen. Hiermee komt de partij voor het eerst sinds 1968 weer eens in een regionaal bestuur. Voor de PDS was de vreugde nog groter: ongeveer 26 procent van de kiezers koos voor de ex-communistische partij. De alleenregerende CDU ging van 56,9 terug naar 43 procent. De SPD verloor ongeveer 1 procent en komt voorlopig uit op 10 procent van de stemmen.

In Brandenburg bleef de SPD met 33 procent de grootste, bij de vorige verkiezingen was dit echter nog 39,3 procent. De CDU, die samen met de SPD regeert in Brandenburg, viel van 26,6 terug naar ongeveer 20 procent. De PDS haalde in Brandenburg, net als in Saksen, zo'n kwart van de stemmen. De xenofobe Duitse Volksunie (DVU) blijft met zes procent van de stemmen in het parlement.

De kiezers in de deelstaten leken meer 'nationaal' te stemmen dan echt voor hun eigen deelstaat. De proteststemmen waren dan ook vooral tegen het beleid van bondskanselier Schröder. Maar het lijkt er dus op dat ondanks de verliezen de beide grote partijen gewoon aan de macht zullen blijven in de twee deelstaten.