Xtc kan tot hersenletsel leiden

Icoon Medisch nieuwsGebruik van de synthetische drug xtc kan leiden tot hersenbeschadiging, geheugenverlies en depressiviteit. Combinatie met alcohol, cannabis en amfetamine versterkt de gevolgen. Dat blijkt uit een onderzoek naar de langetermijneffecten van xtc-gebruik. Het onderzoek, dat in opdracht was van het ministerie van Volksgezondheid, werd uitgevoerd door het Leids Universitair Medisch Centrum.

Volgens Leidse toxicologen leidt een geregeld gebruik van xtc tot snellere veroudering van de hersenen. Hoe warmer de ruimte is waarin de drug wordt gebruikt, hoe groter de kans op hersenbeschadigingen. Volgens de onderzoekers wordt het gebruik boven een omgevingstemperatuur van 18 tot 20 graden Celsius ten sterkste ontraden. Xtc is verder schadelijk voor de lever. Oververhitting van het lichaam ten gevolge van xtc-gebruik kan dodelijk zijn. Veel water drinken om de oververhitting tegen te gaan is ook niet goed, gebruikers kunnen daardoor watervergiftiging oplopen.

De onderzoekers hebben geen aanwijzingen dat de vermindering van geheugen en stemming bij xtc-gebruikers blijvend is. Zij hebben wel aanwijzingen dat het functieverlies gedeeltelijk omkeerbaar is, maar dat proces verloopt langzaam.