'Relatie Rusland en VS ernstig bekoeld'

Sessy had ons via de nieuws-submit te melden:

De Russische staatssecretaris Alexander Yakovenko van Buitenlandse Zaken heeft zijn ongenoegen uitgedrukt over de manier waarop Amerika met Rusland omgaat. "Het is niet ongemerkt gebleven in Moskou dat in de hitte van de verkiezingsstrijd in de VS er bepaalde uitspraken worden gedaan over de Russische hervormingen die niets anders dan hersenspinsels zijn. De Amerikanen verklaarden 'bezorgd' te zijn over de situatie. Een dergelijke betuttelende houding vond in Rusland geen begrip."

Afgelopen week deed ook de Russische Minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov vier harde uitspraken en gaf hij aan dat de VS Rusland onaanvaardbaar behandeld. Na kritiek van Powell reageerde de minister woedend: "De Russische administratieve afhandelingen zijn een binnenlandse aangelegendheid. Wij geven toch ook geen commentaar over de manier waarop de president in Amerika gekozen is, dat zijn Amerikaanse binnenlandse zaken." Ook zei de minister het "een vreemde gedachte te vinden dat er maar een bepaalde soort volksvertegenwoordiging juist zou zijn", en beschuldigt hij de VS ervan met "twee verschillende maten" te meten.

Het 'Onafhankelijk Dagblad' in Rusland ging nog verder en stelde, op basis van recente vijandige uispraken heen en weer, dat de verhoudingen tussen Rusland en de VS tot op het niveau van de Koude Oorlog bekoeld zijn.