Vandaag autovrije zondag in ruim 30 steden

Icoon Binnenlands nieuwsStaatssecretaris Pieter van Geel van Milieu zal vanochtend in Eindhoven het startsein geven voor de autovrije zondag. De CDA'er zal vervolgens per paardentram verschillende activiteiten in de Brabantse stad bezoeken. Ruim dertig gemeenten in Nederland doen mee aan het evenement, en sluiten bepaalde buurten en straten af voor autoverkeer.

Het jaarlijkse evenement maakt deel uit van een Europese Week van de Vooruitgang, die woensdag van start is gegaan. In 21 Europese landen worden activiteiten georganiseerd op het gebied van lopen, fietsen, openbaar vervoer en verantwoord autogebruik. In de meeste landen wordt de week woensdag afgesloten met een autovrije dag. Nederland koos er voor de dag niet doordeweeks te laten plaatsvinden, uit angst dat veel gemeenten zouden afhaken.

Milieudefensie
In Amsterdam voert de milieuorganisatie Milieudefensie actie omdat de Nederlandse hoofdstad dit jaar niet van partij is. "Het is onbegrijpelijk dat door bestuurlijk gedoe de dag in Amsterdam dit jaar niet van de grond komt", aldus een woordvoerder van de organisatie. Milieudefensie heeft als ludiek protest twintig parkeerplaatsen in de stad als picknickplek ingericht.