12 soorten pinguïns met uitsterven bedreigd

zakjapannertje had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuwsSinds 1988 zijn de overlevingskansen van de pinguïn dramatisch verslechterd. Twaalf van de zeventien soorten worden met uitsterven bedreigd. De oorzaken hiervan zijn terug te voeren op de huidige klimaatverandering, overbevissing en de recente toename van toerisme naar voorheen moeilijk toegankelijke gebieden.

Niet alleen pinguïns die in gebieden met een wat meer gematigd klimaat leven worden in hun voortbestaan bedreigd. Ook pinguïns die leven rond Antarctica. Het gaat om een alarmerende ontwikkeling, zo verklaren honderdvijftig pinguïnologen die afgelopen dagen in Vuurland bijeen waren op een internationaal congres.

De keizerpinguïn, die tot ongeveer één meter twintig lang kan worden, heeft nu ook last van de stijgende temperaturen. Door het smelten van het ijs dwalen kolonies af van hun voedselgebieden. De Amerikaanse hoogleraar J. Kooyman van de Universiteit van Californië kwam tijdens het congres met nooit eerder vertoonde foto’s van verhongerde en in het ijs ineengezakte keizerpinguïns.