Dodental orkaan Ivan in de VS loopt op

Icoon Buitenlands nieuws Het dodental ten gevolge van de orkaan Ivan in de Verenigde Staten is zaterdag opgelopen tot zeker 39. Dat meldde de Washington Post op haar website. De orkaan, bijgenaamd 'Ivan de verschrikkelijke', zorgde er bovendien voor dat 1,8 miljoen mensen in negen Amerikaanse staten zonder stroom kwamen te zitten. Ivan verplaatst zich nu verder naar het noorden, maar is inmiddels afgezwakt tot een tropische storm. De materiele schade in de Verenigde Staten wordt door experts geschat op vier tot tien miljard dollar.

Een van de zwaarst getroffen staten is Florida. Tornado's en zware regenval veroorzaakte daar veel problemen in gebieden die de afgelopen twee maanden ook al door orkaan Charley en Frances waren getroffen. Virginia werd ook opnieuw zwaar getroffen door het natuurgeweld. Vrijdag kondigde de gouverneur daar de derde noodtoestand in drie weken af. Eerder hield Ivan ook al flink huis in het Caribisch gebied, waar de orkaan voor meer dan 70 doden zorgde.

Het orkaanseizoen is echter nog niet afgelopen. In het Caribisch gebied is Jeanne hard op weg om ook een orkaan te worden. Het is nog niet precies bekend of Jeanne het vaste land van de Verenigde Staten zal bereiken, maar volgens deskundigen is het goed mogelijk dat ze ook in Florida aan land komt. Jeanne heeft inmiddels al grote schade aangericht op Puerto Rico, waar grote delen van het eiland onder water kwamen te staan en tenminste twee mensen de dood vonden.