Coalitie uit kritiek op onderwijsmaatregelen

Icoon politiek binnenland nieuwsAlhoewel de Miljoenennota officieel nog niet bekend is, grijpen coalitiepartijen de kans nu al aan om de uitgelekte versie alle hoeken van de kamer te laten zien. Onder andere de bezuinigingen op het hoger en universitair onderwijs moeten het ontgelden. D66, CDA en VVD eisen zelfs dat deze helemaal van de tafel wordt geveegd. Gezamenlijk zullen de partijen de komende weken alternatieven aandragen.

Boris Dittrich, fractieleider van D66 heeft er geen goed woord voor over. Een verhoging van het collegegeld van niet minder dan honderd euro, bovenop het nu al 1476 euro tellende bedrag wordt echt te hoog. Ook vind hij dat de rechten van studenten ouder dan dertig jaar niet mogen worden beperkt. De bovengenoemde maatregelen zouden het komende jaar ruim 120 miljoen euro moeten vrijmaken.

Ook de VVD heeft moeite met de maatregelen voor het onderwijs. Naar alle waarschijnlijkheid zullen de liberalen minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) vragen de kosten voor studenten uit landen buiten de Europese Unie voor haar rekening te nemen.

Regeringspartij CDA heeft ook geen goed woord over voor de gepresenteerde plannen voor het onderwijs. Kamerlid Verburg is van mening dat studenten ouder dan dertig jaar moeten worden ontzien. Staatssecretaris Rutte wilde deze groepen extra aanslaan, waardoor hun collegegeld kan oplopen tot een verviervoudiging.

Het is op zijn zachts gezegd opmerkelijk te noemen dat de regeringspartijen nu al met wijzigingsvoorstellen aankomen, daar de officiële resultaten pas aanstaande dinsdag op Prinsjesdag gepresenteerd worden. Door het uitlekken van de resultaten, en de toelichting van de belangrijkste maatregelen de afgelopen weken, is de nota al bijna in zijn geheel bekend bij regering en publiek.