'CDA laat allochtone vrouw in de steek'

Icoon politiek binnenland nieuwsHet CDA stemde afgelopen dinsdag tegen een motie over het toekennen van verblijfvergunningen aan allochtone vrouwen die door hun man in het buitenland zijn achtergelaten. "We zijn bang dat het misbruik in de hand zou werken", aldus CDA-kamerlid Mirjam Sterk. "Net als de VVD in het verleden willen we heel zorgvuldig zijn in het verstrekken van verblijfsvergunningen". Verder vond Sterk, die onlangs nog een persbericht verspreidde over mannen die hun vrouw in het buitenland dropten, dat de motie "vreemd samengesteld" was.

VVD-kamerlid Ayaan Hirsi Ali ziet de afwijzing als wederom een voorbeeld van een motie bedoeld om islamitische vrouwen te helpen waar het CDA tegen is. Zo wees het CDA eind april ook een voorstel van Hirsi Ali en PvdA-Kamerlid Aleid Wolfsen om huiselijk geweld strenger aan te pakken af, en stemde het eind maart, in tegenstelling tot de meeste andere partijen, tegen een motie voor periodieke controle op onder andere genitale verminking.

Hirsi Ali geeft toe dat ook de VVD er in het verleden anders over dacht. "Ik heb me de blaren op de tong gepraat om de fractie om te krijgen. Maar het valt me op dat het CDA de rechten van deze vrouwen in het debat wel belangrijk vindt, maar toch niet meestemt".