Balkenende mag niet als kop van Jut

kop van JutDe plaatselijke afdeling van de FNV in het Brabantse Boxtel gaat komend weekend een protestdag houden tegen het kabintsbeleid. De vakbond heeft hiervoor de kermisattractie 'de kop van Jut' ingehuurd en was van plan om het hoofd van Balkenende als kop van Jut te gebruiken.

Loco-burgemeester W. van Erp (CDA) heeft dit echter verboden. ''Het slaan op een hoofd, zelfs als het alleen maar een foto is, roept agressie op. Bovendien worden daardoor fatsoensnormen overschreden'', aldus de loco-burgemeester die zich baseert op de algemene plaatselijke verordening.

- - -
De kop van Jut is een oude kermisattractie. Het is een verwijzing naar de Haagse crimineel Hendricus Jacobus Jut die leefde van 1851 tot 1878 en die men wegens een brute moord dood wenste. Hendrik Jut en zijn vrouw vermoordden in 1872 een rijke weduwe en haar dienstbode. Ze stalen vele rijkdommen en vluchtten naar Amerika en Zuid-Afrika. Na terugkeer in Nederland werden ze ontmaskerd. Hendrik Jut werd in 1876 veroordeeld tot levenslang, zijn vrouw kreeg twaalf jaar. (info van Volkscultuur.nl)