'Euthanasie Nederland richting nazisme'

Volgens een hoogleraar van de Pauselijk Universiteit is de afstand tussen de Nederlandse en Nazistische euthanasiepraktijken praktisch verdwenen. Dit omdat een Nederlandse rechtbank in augustus oordeelde dat ook kinderen jonger dan 12 jaar onder strikte voorwaarden recht op euthanasie hebben. De vrouwelijke hoogleraar bio-ethica, prof. dr. Claudia Navarini, zegt dat het bij dit nieuwe besluit over kindereuthanasie om iets heel anders gaat dan tot nu toe steeds het geval was.

Navarini legt uit dat na de Tweede Wereldoorlog de nadruk is gelegd op euthanasie op verzoek. Dit was bedoeld om overeenkomsten met Nazi-euthanasie te vermijden. De Nazi's euthaniseerden immers mensen die zij als minderwaardig beschouwden, zoals lichamelijk en geestelijk gehandicapten.

De scheiding tussen Nazi-euthanasie en euthanasie zoals die in Nederland plaatsvindt is volgens Navarini nu volkomen vervaagd omdat in de gevallen van euthanasie bij pasgeborenen en kinderen er ''helemaal geen sprake kan zijn van toestemming van de patiënt''. Daardoor is volgens haar euthanasie verworden van een ''daad van genade'' tot een ''daad van intolerantie tegenover de lijdende''.

Euthanasie werd in 2002 in Nederland wettelijk geregeld. Inmiddels hebben verschillende Europese landen het Nederlandse voorbeeld gevolgd.