PvdA wil veroordeeld raadslid weghebben

IcoonDe lokale afdeling van de PvdA in de gemeente IJsselstein heeft het landelijk partijbestuur gevraagd haar eigen raadslid Farid Benali uit zijn functie terug te trekken. De afdeling heeft Benali eerder gevraagd om vrijwillig afstand te doen van zijn raadszetel en de eer aan zichzelf te houden, maar dat weigert hij.

De reden dat de PvdA in IJsselstein van Benali af wil is gelegen in een veroordeling van het raadslid wegens het overtreden van de Leerplichtwet. Hij hield zijn zoon driekwart jaar thuis, en werd daar door de rechter voor veroordeeld tot twee weken voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van twee jaar.

Volgens de lokale PvdA kan Benali, die pikant genoeg in de commissie welzijn en onderwijs zit, niet meer functioneren omdat het onaanvaardbaar wordt geacht dat een gemeenteraadslid veroordeeld wordt in een procedure die in gang werd gezet door zijn eigen gemeentebestuur.

Benali werd indertijd met voorkeurstemmen in de gemeenteraad verkozen. Als hij geen afstand wil doen en op eigen titel blijft zitten, verliest de PvdA in de gemeente ÚÚn raadszetel.