RCC: Reclame met 'Leningman' is misleidend

De tv-commercial 'De Leningman' waarin Frits Bom reclame maakt voor Becam-kredieten, moet van het scherm. Dat heeft de Reclame Code Commissie (RCC) aan de zendtijdverkopers STER en IP laten weten na veel klachten te hebben gehad. Volgens de RCC heeft Bom nog altijd het vertrouwen van het publiek als Vakantieman en Consumentenman en dat gaat niet samen met het spotje. Bovendien zou de studio waar de reclame is opgenomen teveel overeenkomen met de studio’s waar Bom in het verleden consumentenprogramma’s presenteerde.

Aangezien Becam geen beroep heeft aangetekend tegen de uitspraak, wordt de uitspraak bindend. Woordvoerder Klaas Wilting van DSB, eigenaar van Becam, houdt toch nog een slag om de arm. "Het veroordeelde spotje met Bom draait misschien nog wel een week tot veertien dagen door", zo zegt hij. "Daarna komt er een aangepaste reclame-uiting met Bom op de buis." Die aanpassing heeft volgens Wilting niks te maken met de uitspraak van de RCC. "De verandering was allang gepland."

Becam vindt de uitspraak "onbegrijpelijk". "De uitzending is duidelijk reclame die in een reclameblok wordt uitgezonden", zo zegt de woordvoerder.


Frits Bom


-
Het spotje waarover het gaat is hier te zien.