Sony neemt Metro-Goldwyn-Mayer over

Icoon Buitenlands nieuwsHet Amerikaanse Metro-Goldwyn-Mayer, de filmmaatschappij bekend van de brullende leeuw, wordt overgenomen door het Japanse concern Sony. Sony heeft bijna vijf miljard dollar over voor MGM.

Sony kwam alsnog in beeld om MGM over te nemen nadat een overnamepoging van het mediaconcern Time Warner was mislukt. Hun bod van 4,5 miljard dollar was volgens MGM te laag. Sony betaalt, in samenwerking met de investeringsmaatschappijen Providence Equity Partners, Texas Pacific en de zakenbank DLJ Merchant, twaalf dollar per aandeel MGM. Dat komt neer op een totaal van 2,93 miljard dollar, de rest bestaat uit schulden van MGM.

MGM beleefde in de jaren dertig en veertig zijn beste jaren. Met films als Gone with the Wind en de Wizard of Oz werden grote successen behaald. De afgelopen paar jaren ging het echter wat minder voor de wind. MGM was al een paar jaar geleden te koop gezet. De 86-jarige Kirk Kerkorian, eigenaar van driekwart van de aandelen, besloot toen het bedrijf te verkopen. Gesprekken met overnamekandidaten liepen toen echter op niets uit.

De twee investeringsmaatschappijen die Sony helpen bij de overname zijn vooral geÔnteresseerd om het grote aantal films van MGM op dvd te zetten, het bedrijf bezit 's werelds grootste filmbibliotheek.