Poetin herziet kieswet en machtsstructuur Rusland

Icoon Buitenlands nieuwsDe Russische president Vladimir Poetin liet vandaag, tijdens een zitting van de Federatieraad, weten dat hij plannen heeft zowel de machtsstructuur als het kiesstelsel in Rusland "radicaal" te veranderen. De zelfstandigheid van de regio’s zal worden ingeperkt en het beleid ten opzichte van de noordelijke Kaukasus moet grondig worden herzien. Naast de Federatieraad, de 'Eerste Kamer' van het Russische parlement, waarin de afgevaardigden van de (deel)republieken en regio’s zitten, waren bij de zitting in Moskou ook het kabinet en de belangrijkste militaire en veiligheidsfunctionarissen aanwezig.

Inperking zelfstandigheid regio’s
Poetin wil dat de hoogste leiders van de Russische deelrepublieken en regio's voortaan eerst voorgedragen worden aan de president en worden gekozen door de regionale parlementen. Afgevaardigden voor het Russische parlement zouden volgens hem alleen nog maar via partijlijsten moeten worden gekozen.

Nu is het nog zo dat de helft van de parlementariërs, in eigen kiesdistricten, direct door het volk wordt gekozen en deels bestaat uit onafhankelijke, niet-partijgebonden leden van het parlement. De andere helft van de parlementariërs wordt via nationale partijlijsten en een systeem van evenredige vertegenwoordiging gekozen. Poetin gaf aan, deze wijziging van het kiesstelsel nog voor het einde van het jaar in een uitgewerkt wetsvoorstel aan de Doema voor te zullen leggen.

Reactie Beslan
Deze grondige herziening van het Russische kiesstelsel zou volgens Poetin nodig zijn, omdat "de organisatoren en daders van de terroristische aanval (in Beslan) beoogden de staat te desintegreren en Rusland op te breken". Om dat te voorkomen is controle van de regering van bovenaf essentieel, aldus Poetin. Sterke politieke partijen zijn noodzakelijk omdat hiermee "de hele samenleving kan worden gemobiliseerd om de strijd tegen het terrorisme te voeren".

Uitbreiding veiligheidsdiensten
Poetin gaf aan, de veiligheidsdiensten opdracht te hebben gegeven de samenwerking met het buitenland te verbeteren, en een nieuwe veiligheidsdienst, uitsluitend belast met de coördinatie van de strijd tegen het terrorisme, in het leven te zullen roepen. "We hebben een nieuwe organisatie nodig die niet alleen kan afrekenen met terreuraanvallen, maar die ook werkt om ze te voorkomen, die misdadigers vernietigt in hun schuilplaatsen, en zo nodig in het buitenland". Als nieuwe vertegenwoordiger voor Zuid-Rusland, inclusief de noordelijke Kaukasus, benoemde Poetin zijn kabinetschef en vertrouweling, Dmitri Kozak, terwijl hij diens voorganger Vladimir Jakolev tot minister van Nationaliteiten benoemde.