KNVB wil spreekkoren harder aanpakken

Icon Sport - VoetbalDe KNVB wil de regels omtrent het straffen van clubs na incidenten als kwetsende spreekkoren veranderen, zodat de aanklager betaald voetbal meer bevoegdheden heeft om clubs te straffen. Dit alles gebeurde naar aanleiding van de op sportief gebied miserabel gelopen wedstrijd tussen Ajax en ADO afgelopen zondag.

Op het moment van spreken heeft de aanklager niet de bevoegdheid om clubs te straffen voor spreekkoren, als niet kan worden aangetoond dat de club niet ‘alles in het werk heeft gesteld om dit tegen te gaan.’ De KNBV komt binnen korte tijd met een nieuw ontwerp van de strafmogelijkheden van de aanklager, en zal deze voorleggen aan de clubs.

Het voorval heeft ook buiten de voetbalwereld veel stof doen opwaaien. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken, VWS en Justitie, de politie, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de supportersverenigingen en de KNVB zullen verder op dit onderwerp voortborduren in de hoop gauw met een oplossing te komen.

Spreekkoren ADO Den Haag
ADO-supporters toonden zich afgelopen zondag alles behalve sportief


Ajax, dat gisteren in Den Haag tegen ADO een riante 3-0 voorsprong knullig verspeelde, is woedend over de kwetsende en onophoudelijke spreekkoren die een deel van de ADO Den Haag-fans de Ajacieden 'toezong'. Vooral Ajax-aanvoerder Rafael van der Vaart en diens vriendin Sylvie Meis moesten het daarbij ontgelden. Trainer Ronald Koeman zei na afloop dat hij eigenlijk zijn team van het veld had willen halen, maar dit niet had gedaan omdat ADO terug in de wedstrijd kwam, en dat dat dan als reden door de buitenwacht zou zijn opgevat. Volgens Ajax had scheidsrechter Ben Haverkort de wedstrijd moeten staken.