Lidl schaft hoofdband af voor menstruerend personeel

Neurotica had ons via de nieuws-submit te melden:

Medewerksters van de Tsjechische vestigingen van de supermarktketen Lidl hoeven niet langer meer tijdens hun menstruatie met een 'menstruatieband', een hoofdband, rond te lopen. De discounter had deze maatregel ingesteld, zodat de filiaalleiding duidelijk kon zien wie van de dames ongesteld was en wie niet. Vrouwen mťt hoofdband verkregen namelijk het 'recht' tot onbeperkt toiletbezoek, waar anderen alleen tijdens de officiŽle lunchpauze hun behoeften mochten doen. Hiermee wilde Lidl het maximale uit de inzetbaarheid van het personeel halen, om de kosten en prijzen zo laag mogelijk te kunnen houden.

Toen het gebruik van de 'menstruatieband' doorlekte naar de Tsjechische pers, zorgde dit voor grote commotie. Een enorme storm van kritiek brak los en zorgde er zelfs voor dat de relatie tussen Lidl TsjechiŽ en moederbedrijf Lidl Duitsland onder grote spanning kwam te staan. Ook van de concurrentie kreeg Lidl felle kritiek te verduren.

Inmiddels heeft Lidl TsjechiŽ de omstreden hoofdband afgeschaft. Volgens het Duitse vakblad 'Lebensmittelzeitung' is dit dan ook de reden dat de band niet meer om de hoofden van caissiŤres is gesignaleerd. Of het 'recht tot onbeperkt toiletbezoek' nog steeds geldig is en de wijze waarop de filiaalleidng dit nu kan controleren, is niet bekend. Lidl praat, in navolging van concurrent Aldi, principieel niet met de pers en weigert tot op heden commentaar te geven op deze kwestie.