"Rusland heeft het recht preventief aan te vallen"

kLowJow vertaalde het volgende bericht, waarvoor dank, en plaatste het in de nieuws-submit:

Icoon Buitenlands nieuws Rusland heeft het recht preventieve aanvallen uit te voeren op basissen van rebellen in het buitenland. Dat zei de Russische minister van defensie, Sergei Ivanov, zondag. Hij refereerde daarbij aan het gijzelingsdrama in Beslan.

Welke landen hij als potentiële doelen voor een dergelijke aanval ziet liet hij in het midden, maar Russische functionarissen hebben in het verleden gezegd dat Tsjetsjeense rebellen basissen zouden hebben in het nabijgelegen Georgië.

In een interview met de Russische tv-zender NTV liet Ivanov weten dat hij in de afgelopen week tweemaal met de Amerikaanse minister van defensie Donald Rumsfeld had gesproken. De VS zou een realistischer beeld hebben van de dreiging die uitgaat van het internationale terrorisme dan Europa, aldus Ivanov. Dit omdat de Amerikanen net als Rusland zelf het slachtoffer zijn geworden van zware terroristische aanslagen.

Tijdens ditzelfde interview herhaalde Ivanov zijn eerdere verklaring dat bij een preventieve aanval alle mogelijke wapens ingezet kunnen worden, behalve atoomwapens. "Ze hebben ons de oorlog verklaard, we zijn aangevallen, en alle middelen die we tot onze beschikking hebben mogen ingezet worden in een oorlog. We hebben de beschikking over parate eenheden, vliegtuigen met precisiegeleide raketten en meer."