Duitsers verkiezen zelfmoord boven verpleegtehuis

kLowJow mailde FOK! het onderstaande herschreven nieuwsbericht middels de nieuws-submit, waarvoor dank!

Icoon opmerkelijk nieuws Onderzoek van het Charitť-instituut voor gerechtelijke geneeskunde wijst uit dat veel Duitse ouderen zelfmoord plegen, om zo te voorkomen in een verpleegtehuis opgenomen te worden. Het instituut trekt deze conclusie op basis van 130 gevallen van zelfmoord van mensen tussen de 65 en 95 jaar, die zij tussen 1995 en 2003 heeft onderzocht. Dit meldt het Duitse weekblad Focus dat maandag verschijnt.

In vrijwel alle gevallen werden afscheidsbrieven gevonden waarin de ouderen direct of indirect aangaven met hun daad te willen voorkomen in een verpleegtehuis te worden geplaatst. Volgens onderzoeksleider Peter Klostermann, is het vooral "de angst voor hulpeloosheid en een onwaardig leven" die hen tot deze daad drijft. "Zij waren bang onmondig te worden gemaakt en van hun rechten te worden ontdaan."

In 2002 pleegden meer dan 3500 Duitsers van 65 jaar en ouder zelfmoord. Onderzoekers vermoeden dat in veel van deze gevallen het motief, de vrees de laatste dagen in een verpleegtehuis te moeten slijten, geweest zal zijn.