Explosie Noord-Korea, waarschijnlijk geen kernproef

kLowJow vertaalde en herschreef voor ons het volgende bericht en dropte het in de nieuws-submit, waarvoor dank! Ook Hrun, BloodRayne en pberends bedankt voor het tippen.

Icoon Buitenlands nieuws In Noord-Korea heeft zich afgelopen donderdag een enorme explosie voorgedaan. Volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap bracht de explosie een paddestoelwolk van zo'n vier kilometer doorsnee voort. Wat de oorzaak van de explosie is, is niet bekend. De ontploffing is volgens het persbureau ontdekt op satellietbeelden.

De explosie deed zich voor in het noorden van het land, nabij de grens met China, in een gebied waar zich ook een legerbasis bevindt waar ballistische raketten staan opgesteld. De paddestoelwolk werd op negen september gesignaleerd, de dag dat Noord-Korea zijn 56-jarig bestaan vierde.

Zowel de Verenigde Staten als Zuid-Korea achten het niet waarschijnlijk dat het hier zou gaan om een kernproef, alhoewel een bron in Peking volgens Yonhap laat weten dat Washington deze mogelijkheid vooralsnog niet uitsluit. Andere bronnen stellen dat het wellicht een zeer grote bosbrand is geweest. De waargenomen explosie was in ieder geval veel krachtiger dan die van de treinramp, eerder dit jaar.

De Amerikaanse krant The New York Times liet vandaag weten dat de regering-Bush recent informatie heeft ontvangen die er op zou duiden dat Noord-Korea een kernproef aan het voorbereiden is.