Swalmen vreest komst 'Lonsdale-jeugd'

Burgemeester drs. W.M.J Denie van het Limburgse Swalmen zal niet aarzelen om de kermis, die volgend weekend in zijn gemeente wordt gehouden, te sluiten als extreemrechtse 'Lonsdale-jongeren' de sfeer gaan lopen verpesten. Woensdag moest de politie in buurgemeente Reuver massaal optreden om een gewelddadige confrontatie tussen zo'n honderd 'Lonsdale-jongeren' en dertig jeugdige Marokkanen te voorkomen.

Na de kermis kondigden de autochtone jongeren aan om ook naar de kermis in Swalmen te komen. De PvdA-burgemeester heeft al aangekondigd dat hij de ME zal inzetten als de jeugd zich gaat misdragen.

De ruzie tussen de Marokkaanse en autochtone Lonsdale-jeugd kwam voort uit de mishandeling van twee 'Lonsdale-meisjes' door een 17-jarige Marokkaanse jongen. Volgens de politie gaat het om een 15-jarig meisje uit Venray en een meisje uit Spaubeek. Beiden zullen nog aangifte doen. De identiteit van de Marokkaanse knaap is bekend, hij komt uit Reuver, maar hij kan nog niet opgepakt worden omdat het bewijs te mager is. Wel zal de politie hem uitnodigen om tekst en uitleg te geven.

De politie zal komende week met burgemeester Denie overleggen hoe een mogelijke invasie van extreemrechtse jongeren in Swalmen kan worden voorkomen. De gemeente Beesel, waar Reuver deel van uitmaakt, is enorm geschrokken van de kermisrel. Men gaat extra energie steken in de aanpak van vreemdelingenhaat onder jongeren.