'Belgische kinderen gratis naar de tandarts'

Vanaf komend jaar zullen alle Belgen jonger dan 18 jaar gratis naar de tandarts mogen, tenminste als het aan minister Rudy Demotte van Sociale Zaken ligt. Hij heeft het plan ingediend.

Tot op heden konden in België alleen kansarme kinderen (15.000) kostenloos naar de tandarts. Volgend jaar zou dat voor alle kinderen moeten gelden. De minister maakt zich zorgen over de gebitsverwaarlozing die thans plaatsvindt. Zonder kosten zullen kinderen vaker naar de tandarts gaan, stelt hij. Bijkomend voordeel is dat uit onderzoek is gebleken dat met een gezond jeugdgebit de toekomstige medische kosten minder hoog uitvallen.

De Vlaamse Tandartsen Vereniging ziet niet veel nut in de maatregel. Nu kost een halfjaarlijks onderzoek nog 3,50 euro en een tandvulling ongeveer 2,50 euro, dat verschil is niet schokkend. "Deze bedragen zijn dus niet van dien aard dat ze mensen afschrikken", aldus een woordvoerder.

Net als in Nederland kampt men in België met tekorten in de zorg, er zal derhalve bezuinigd worden. Deze tandartsmaatregel zou onder andere betaald kunnen worden door overbodige kraamafdelingen te sluiten. Dit zal later verder worden ingevuld. De Belgische staat biedt overigens nu al andere zaken gratis of goedkoop aan, zoals het openbaar vervoer.